Bu Blogda Ara

Tahin tüketmenin faydaları nelerdir?

Tahin
Tahin tüketmenin faydaları nelerdir?

Tahin pekmezi deyince çoçukluğumda ilkaklıma gelen kansızlığa iyi geliyor oluşuydu.Elbette ki ilk tükettiğimden bu yana sofralarım eksilmez besin kaynağı oldu.Ben ne kadar alışık olsam da unutulan bir besin kaynağı olduğunu gördüm.
 Tahin nedir?
Tahin  susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak akıcı yağ gibi bir hale gelmiş şeklidir.Şimdi bunu inceleyelim
Tahinin yararları:
1-E, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
2-E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Vücuda enerji verir. Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır.
3. İçeriğinde bol miktarda fosfor, lesitin, magnezyum, potasyum ve demir bulunur.
4. Karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesinden barındırır.
5. Kalsiyum açısından en zengin besinlerden biridir.
6-Kansere karşı koruyucudur. Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller. İdrar söktürücüdür.
7. Sağlıklı hücre büyümesini hızlandırır.
8-Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.
9-İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır
10-Kansızlığa iyi gelir.
11-Cilt ve kas dokusunu iyileştirir.
12-%20 oranında protein içerir, bu miktar birçok yemişte bulunan proteinden daha fazladır.
13-Kendine has özel bir kokusu olan tahin, suyla temas etmedikçe uzun zaman bozulmadan saklanabilir.
14-Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşite faydalı olduğu bilinmektedir.
15-Yüksel alkali mineral içeriği sayesinde kolayca hazmedilir ve bu da kilo kaybını hızlandırır.
16-Doymamış yağ oranı yüksektir.
 17-Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
18-Anne sütünü arıtıcı özelliği bulunmaktadır. Çocukların beyin ve zeka gelişiminde etkilidir.
19-Kemik gelişiminde, yapısında bulunan bazı maddeler nedeniyle oldukça faydalıdır.
20-Besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.
 Bu yararlarından bahsetmişken dikkat etmeniz gereken bir husustan da bahsetmek istiyorum.Piyasada satılan paketli tahinlerin çoğuna raf ömrünü uzatmaya yönelik kimyasallar katıldığını hatırlatmakta fayda var. Bu kimyasallardan kaçınmak için koruyucu içermeyen organik markaları tercih edebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Ramazanda kilo almadan nasıl beslenilir?'' yazımızda ilginizi çekebilir.

Ramazanda kilo almadan nasıl beslenilir?

Ramazanda kilo almak
Ramazanda kilo almadan nasıl beslenilir?


11 ayın sultanıdır o yılda bir kere güzelliğiyle gelir.Biraz sabır biraz da beklemesini bilmek gerekir.Hele ki ezan sesinin duyulmasına dakikalar kala sofra da beklemek bir başka güzelliktir.Dakikalar bitmek bilmez ve ezanın sesiyle midemizi tıka basa doldururuz.Sonra üzerimize bir ağırlık çöker uykumuz gelir.
Önümüzdeki 10 yıl boyunca da Ramazan ayı yaz dönemine denk geliyor.Yani buda yaklaşık 18 saat gibi açlık ve susuzluk olacağını gösteriyor.Sahur ise aslında bizim sabah kalkıp işe giderken yediğimiz sabah kahvaltı durumu olması gerekiyor.Aslında saat farkı gündüzün geceye kayarak sahurda kahvaltılık yapma durumudur.
Bu Ramazan sağlıklı kilo almadan  geçirmeye ne dersiniz?
Sahurda sabah acıkmayayım diye çok fazla yemek bizi iyi hissettirmez.Aksine daha ağır hissetmemize yol açar.Benim nacizane önerim ne olursa olsun sahur yapın ve az yemek yiyin.
Ne yemeliyiz?
Ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız?Kahvaltı olabilir mesela.Açık çay ve ya bitki çayı,beyaz yarım yağlı peynir.Kaşar peyniri yada yumurta,kepekli ekmek,meyve çeşitleri,mutlaka yoğurt veya ayran dilerseniz çorba ve yanında bol salata olmalı.Su ise sahurun olmazsa olmazlarından olmalı.Eğer hamur işi varsa örneğin börek de çok az yenilebilir.Tuzlu gıdalardan kaçınmalısınız(zeytin,turşu gibi gıdalar)Vücudunuzu yormayacak sizi tok tutacak gıdalar tüketmelisiniz.
Nasıl yemeliyiz?
İftar vakti geldiğinde orucunuzu suyla açın.Genelde zeytin veya hurmayla açılır.Lütfen onlarla açmayın malesef ki sağlığınızı bozar.Hurma kan şekerinizi yükseltir,zeytin ise tansiyonunu yükseltir .Suyu içtikten sonra bir kase çorba tüketin.Çorbayı tükettikten sonra 15 dakika boyunca hiç bir sey tüketmeyin.Tek tüketmeniz gerekirse su tüketin.Neden mi; kan şekerimizi çok az yükseltmek için .Bu 15 dakikalık esnada eğer ibadet ediyorsanız ibadetinizi edin sonra gelin.Yani sofradan uzak durmaya çalısın.Şimdi diyeceksiniz ki kim bunu yapar.O kadar sabır edemem diyorsanız kilo almaya devam edeceksiniz.Evet siz yapacaksınız aradaki farkı göreceksiniz.15 dakika beklemez ve şeker hastasıysanız komaya girebilirsiniz.Şeker hastası olmasanız bile bu 15 dakikalık yemek yememe olayını mutlaka uygulayın. Kan şekerinizi çok yükseltmeyin ve yedikleriniz bu sayede yağa dönüşmesin. Bu yüzden iftarda tatlı yemeniz de sakıncalı oluyor.
İftarınızı tamamladıktan yaklaşık 3 saat kadar sonra ara öğün olarak meyve+ süt-yoğurt ya da 1 porsiyon sütlü tatlı ya da 2-3 top dondurma tükettiğinizde gayet sağlıklı bir ramazan geçireceğinize garanti veriyorum.Hepinize sağlıklı günler ve hayırlı ramazanlar diliyorum.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Organik tarhana çorbası nasıl yapılır? '' yazımızda ilginizi çekebilir.

Organik tarhana çorbası nasıl yapılır?

Organik Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?


Her yöre göre farklılık gösteren tarhana Orta Asyadan Osmanlı saraylarına kadar girmiştir. Günümüzde ise yöreden yöreye değişen yapımı ve tadıyla gelmiştir.

Mısırdan,nohuta,irmekten kızılcığa kadar değişen yöresel karışımdan oluşan bir lezzettir.Besin değeri oldukça yüksek olan tarhana malesef her evde yapılmamaktadır.Bugün sizlere vereceğim tarif ise tamamen organik tarhana  ile yapılan çorba tarifi olacaktır.Bu tarhana özel üretim olup çok lezzetlidir.Bu yüzden içeriğini nasıl yaparsanız yapın lezzetli olacaktır.

Malzemesi:
6 bardak tavuk suyu
4 çorba kaşığı toz tarhana
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz ve karabiber (isteğe göre)
1 çay kaşığı dolusu tarhana otu
1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber

Yapılışı:
Öncelikle organik tarhana bir kaseye konur. 1 su bardağı ılık suyla karıştırdıktan sonra 20 dakika beklenir.Başka bir yerde kaynatılan tavuk suyuna ilave edilir. Tuz ve karabiber konularak altı kapatılır.
1 çorba kaşığı tereyağı eritilir ve üzerine eklenen bir tatlı kaşığı nane ve pul biber ile birlikte çorbanın üzerine dökülüp servis edilir.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Organik makarna nasıl yapılır?'' yazımızda ilginizi çekebilir

Organik makarna nasıl yapılır?



Organik Makarna Nasil Yapılır?
Organik Makarna Nasil Yapılır?

Makarnanın anavatanı İtalya'da yetişen en kaliteli durum buğdayının en sağlıklı tarım koşullarında, doğal yolla yetiştirilerek besin değerinin ve vitaminlerinin maksimuma ulaştığı noktada toplanarak üretilen durum buğdayı enerji verici özelliği ile bilinir.
Bu siteden sadece makarna seçilmez başka şeylerde seçilir çünkü her biri birbirinden lezzetli özel tatlar.Çörekotu,argan yağı,zeytin,bal,baharatlar,salçalar,kuruyemişler,soslar ...seçilir diyorum ama karar vermek o kadar zor ki bütçeniz yettikçe her bir ürünü tek tek de alabilirsiniz.
Nasıl sipariş verilir?
Türkiye'nin neresinde olursanız olun internet sitesine girip siparişlerinizi verdikten sonra ürün kargoyla evinize kadar geliyor.
 İlk ürünümüzü çalışma arkadaşımız  Erol almıştı.Bize getirdi hemen bir tadına bakalım demişti.Erol arkadaşımız iyi bir organik tüketicisi olduğu için kendisine tüm çalışma arkadaşlarımız organik Erol demektedir.İlk paketi açtığımda bana ballandıra ballandıra lezzetinden bahsetmişti.Sitede birde bal var ki konuşmuşken organik balı da geçemeyeceğim var.Oda ayrı bir sofraların lezzetidir.Makarnayla aslında aram pek yoktur ama bu makarnayı kendi sitemizden aldığım diğer ürünlerle  yaptım.Şiddetle tavsiye ediyorum.Bir insan kullanmadığı bir ürünü başkalarına tavsiye edemez.Bizde bunu biliyoruz ilk başta organik yetiştirirken şimdi koskoca dev bir e-ticaret sitesi sahibi olduk.
Organik makarna nasıl yapılır?
Tencereye biraz su ve azıcık tereyağı konulur.Su kaynayınca makarna atılır makarna piştiğine kanaat getirdiğimizde üzerine yine organik sos katarak sofraya koyabilir afiyetle yiyebilirsiniz.


Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Çörek Otunun Saça Faydaları Nelerdir?'' yazımızda ilginizi çekebilir.


Çörek Otunun Saça Faydaları Nelerdir?

Çörek otu ve Saç
Çörek Otunun Saça Faydaları Nelerdir?


Çörek otunun saça faydası var mı?Nasıl kullanılır diye en çok merak edilen yapılan araştırmalar var.Bunun neticesinde bununla alakalı sunları söyleyebiliriz.Saç dökülmesinde ve kepeklenmede bitkisel çözümler arasında en işe yarayan doğal yollardan biri çörek otudur. Çörek otunun tohumlarından yararlanarak elde edilen çörek otu yağı ile bu tür saç ve saç derisi sorunlarının önüne geçilebiliyor.Bugün televizyonda görsel reklamlarda ceşitli ürünlerin reklamlarıyla saç çıkarma yada ektirme metodlarını görebiliyorsunuz.Saç çıkarmayla alakalı malesef ki suan itibariyle bir ürün bulunmamaktadır.
En etkili yöntem saç ektirmektedir.Saçlarınıza bakım yapıp ve  Saçlarınıza bakım yaparken çörek otu yağı kullandığınızda saçlarınız güçlendiğini ve parlaklık kazandığını fark edeceksiniz. Çörek otunu düzenli kullandığınızda saç dökülmesinin durduğunuda göreceksiniz.Genellikle neden  benim saçlarım döülüyor diye bakıldığında ise genetik bir sorun olduğu karşımıza çıkıyor.Sadece saç bakımında kullanmağımız bu ürünü düzenli tüketildiği takdirde cilt ve saçlar için onarıcı yönü yüksek bir gıda haline geliyor. 
Yağ asitleri açısından oldukça zengin bir  üründür.Saçlarınız dökülüyorsa ve çok fazla para harcamadan bu sorununuza bir çözüm bulmak istiyorsanız çörek otu yağını mutlaka denemelisiniz. Dökülen saçların yerine yenilerini çıkartabilme özelliğine sahip olan yağ sayesinde hem saçlarınızı geri kazanacak hem de bakım yaptığınız saçlarınızı güçlendirmiş olacaksınız.
KULLANIM ŞEKLİ
1.YÖNTEM:Kafaya limon sürülür ve biraz masaj yapılır. 15 dakika bekledikten sonra yıkanıp kurutulur. Saç köklerine çörek otu yağı sürülür. Bu tedaviye bir hafta devam edilmesi halinde saç dökülmesi duracaktır
2.YÖNTEM:Susam yağı, ceviz yağı, badem yağı ve çörek otu yağını eşit miktarlarda bir kabın içine koyarak karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı tüm saça uygulayın. Haftada sadece 2 kez tekrar ederek saçınızda 3 saat bekletebilirsiniz.
3.YÖNTEM:Eşit miktarda ki susam yağı, ceviz yağı ve çörek otu yağı karışımına birer kapsül E ve B vitamini kırın, sonra da bir kapak çam terebentin ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı saç diplerine sürün ve saçınızı streç filmle sararak iki saat bekleyin. Sürenin sonunda da saçınızı uygun bir şampuanla yıkayın.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir?'' yazımızda ilginizi çekebilir.


Çörek otu yağının cilde faydaları nelerdir?



Çörek otu yağı ve cilt sağlığı nasıl yapılır?
Çörek otu yağı kullanarak cildimizi nasıl  güzelleştireceğiz.Bugün  bununla alakalı yöntemi inceleyelim.Cilt sağlığında çörek otu yağını tek basına değil ama yanında kullanacagımız diğer  yağlarla beraber kullanacagız.
Özellikle sivilce aknelerin oluşturduğu cilt sorunlarıyla başa çıkabilmek tek başına mümkün olmayabiliyor.
Cildin yine günlük oranda doymamış yağa ihtiyacı vardır.Ciltte oluşan siyah noktalar, sivilce lekeleri gibi sorunların giderilebilmesi gerektiği muhakkaktır. Cilt üzerine olumsuz etkilere yol açan mikrop, virüs, mantar ve bakteri gibi oluşumlara karşı koruyucu etkisi olabileceği de düşünülmektedir. 
Vücudun doymamış yağı üretememesi, onu dışarıdan takviye yardımıyla desteklemesi şeklinde olacaktır. Çörek Otu Ekstratı bu bakımdan kullanışlı ve elverişlidir. İçeriğinde B1,B2,B6 gibi vitaminlere yer vermektedir
YÖNTEM
Çörek otu yağı, Badem yağı, Saf Zeytinyağı, eşit miktarda karıştırılır. Cildin çatlayan ve kuruyan bölgelerine uygulanır. saat beklenir sonra yıkanır.

Cilt Lekeleri İçin

Cilt güzelliği için yüzün gül suyuyla her gün temizlenmesi gerekiyor. Kayısı yağı ile gül yağı karıştırılıp sürüldüğünde, cilt gün boyu zararlı etkilerden korunuyor, ciltteki lekeler de yok oluyor.

Cilt Bakımı ve Temizliği İçin

Isırgan tohumu, çörekotu ve poleni
 bala karıştırıp, sabah ve akşam bir çay kaşığı aç karnına içmek, cildi temizliyor. Kakao, havuç, buğday, zambak yağı karışımı akşamları cilde sürülüp, fön makinesiyle 10 dakika kurutulduğunda, etkili bir bakım sağlanıyor.

Yüz Bakımı

1/2 çay kaşığı (10 damla) çörek otu yağı 1 yemek kaşığı zeytin yağı ile karıştırıp yüze sürülür. Bir saat beklenir ve yıkanır.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca '' Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir? '' yazımızda ilginizi çekebilir.


Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir?



Çörek otu nasıl kullanılır
Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir?

Tabiatın yaratıldığı ilk günden bu yana bitkiler var.Derdi yaradan mevla dermanınıda vermiş cok önceden. Ama malesef günümüzde sentetik ilaç sanayinin gelişmesiyle içimiz dısımız ilaca bağımlı yaşıyoruz.Eski insanlar yani ninelerimizin koca karı diye tabir ettiği bitki karışımları modern tıbbın yanında daha sağlıklıdır.Son yıllarda dünya genelinde bilinçlenen insanoğlu ise çareyi asıl yeri olan tabiaatta yeniden aramaya basladılar.Çörekotu ile ilgili bize yol gösterecek en önemli açıklama,sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) 14 asır önce buyurdukları (Buhârî, Tıbb, 7; Müslim, Selâm, 88) “ÇÖREKOTUNA KIYMET VERİN. ZİRA O ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE ŞİFADIR” hadisidir.
Ancak bu çörek otunun hikmetini anlamak cok uzun yılları almış ve o dönemde çok az insana nasip olmuştur.Teknolojinin gelişimiylre beraber artık herseyi her yerde arayarak bulmamız mümkündür.Nasıl ki zamanı gelmeden çiçek açmıyor,karnımız acıkmadan yemek yemiyoruz,Yaradan verdiğine kimse engel olamıyor.
Maren Franz adında bir Alman 1990'lı yıllarda çörek otuyla alakalı arastırmalar yaparak neticelerini kitap haline getiriyor.Sevgili peygamberimizin hadisinin kendini uyardığını ve bu sözü rehber olarak kitabı hazırlamaya basladığını biliyoruz.

Dünya genelinde özellikle Amerikada ve Avrupa'nın büyük ülkelerinde çörek otuna talep artmıstır.Bu istekler doğrultursunda da talepler karşılamaz hale gelmiştir.Almanya biraz daha genişleterek çörek otu tohumu ve yağını saf olarak yada hap şeklinde eczenelerde ve baharatçiılarda bulundurmaya başlamıştır.Elbette günümüzde bir çok çörek otu bulunmaktadır fakat malesef ki çok ragbet olduğu için sahteleride bulunmaktadır. 

Bir insan sağlıklı yaşamak istiyorsa öncelikle bağışıklık sisteminin güçlü olmasına dkkat etmek zorundadır.Vücut direnci güçlü olan birisi genelde kolay kolay hasta olmaz.Şimdi çörek otunun birazda içeriğinden etken maddelerinden bahsedelim.
Çörekotunun etken maddeleri

100 gr. çörekotu tohumunda yüzde38 karbonhidrat, yüzde35 çeşitli yağlar, yüzde21 oranında da albumin bulunur. Geri kalan yüzde6 ise, yüzden fazla maddeden oluşur. Bu orana çok değerli olan doymamış yağ asitleri de dahildir. Linolen asidi, alfa linolenasidi ve iç yağı bunlar arasındadır. Eterli yağlar olarak nigellon, alfa-pinen vb. mevcuttur. Çok az miktarda bazı vitaminler (B1, B2, B6, niacin), mineraller (demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selen) ve amino asitleri vardır.
Doymamış yağ asitleri, metabolizmaya yardım eder. Hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve yenilenmesinde yine buna ihtiyaç vardır. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan hormonların gelişmesinde yardımcı olur. Yine alerjik sinyaller gönderen histamin gibi maddelerin artmasını engeller.
İşte doymamış yağ asitlerin faydaları

•Hormonların yapımına katkıda bulunduklarından, sağlıklı bir savunma-hormon ve sinir sisteminin oluşumunu sağlar.
•Savunma ablukasının kaldırılmasında yardımcı olur.
•Savunma hücrelerinin gereğinden fazla çalışmasını engeller.
•Hücrelerin dağılımı, yenilenmesi ve hücre duvarlarının sağlam olmasına katkıda bulunur.
•Kandaki kolesterolü normale döndürür.
•Kan damarlarının gerginleşmesini ve dolaşım hızını tanzim ederek tıkanmayı önler.
•Tansiyonu düşürüp damar sertleşmesi ve kalp enfarktüsü riskini azaltır.
•Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz olmasına yardım eder.
İnsan vücudu, doymamış yağ asitlerini üretemediği için, dışarıdan almaya mecburdur. Bir gram saf çörekotu yağı, bu açıdan günlük ihtiyacımızı karşılamaktadır.
Çörekotunun diğer tesirleri

Çörek otundaki nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunu genişletip kramp gidericidir. Ayrıca ifrazı geliştirip öksürüğü hafifletir. İltihap giderici, ağrı dindirici ve idrar söktürücüdür. Devamlı kullanımda kan şekerini düşürür.
•Çörek otundaki B1, B2 ve B6 vitaminleri, birçok enzimlerin üretiminde önem taşır. Zira bunlar, savunma ablukalarını yok eder ve boyun altı bezini; dolayısı ile savunma sistemini güçlendirir.
• Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini güçlendirir. Selen, vücudun zehirli maddeleri atmasında yardımcı olur
Çörekotunun faydaları

•Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
•İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
•Kan şekerini düşürür.
•Damar hastalıklarını önler.
•Hazmı kolaylaştırır.
•Vücuttaki zehirleri süzerek atar.
•İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
•Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
•Alerjiyi önler.
•Savunma sistemini dengeler.
•Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.
Müzmin hastalıklara şifa

•Çörekotu, çocuklarda özellikle sinir ve deri hastalıklarına, astım ile alerjiye iyi gelir.
•Çörekotu ürünleri (yağ ve ezilmiş bal karışımlı) hamilelik devresindeki şikayetleri azaltır. Yan tesiri olmayıp, bu devredeki hanımlara ve bebeklerini ana sütüyle besleyenler için süt kalitesinin bebeğe daha yarayışlı olmasını sağlar.
•Egzamalı deriye sık sık çörekotu yağı sürüldüğünde deri çabuk iyileşir. Yine deri hastalıklarında mikrop öldürücü tesirinden dolayı çok fayda verir.
•Hazım zorluğu ve mide şişkinliklerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
•Hemoroide iyi gelir, çünkü damarları güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır.
•Romatizma, şeker hastalığı ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma hastalıklarına faydalıdır.
•İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir. Çünkü çörekotu, cinsî hormonları tanzim etmekte, bedenî ve ruhî olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.
•Çörekotu yağı kadınlardaki ay hâli sancıları ve diş ağrılarına karşı yine başarıyla kullanılmaktadır.
Sağlıklı olmak için çörekotu kürü:

Tabii muhtevası ile savunma sistemine, metabolizma ve hormonlara iyi gelen çörekotu, vücudu toksin adı verilen zehirli maddelerden temizler, kan dolaşımını güçlendirir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Cildi parlaklaştırır. Düzgün bir cilde, parlak saç ve gözlere sebep olur. Sağlıklı ve hayat dolu bir görünüm sağlar. Çörekotu kürü: 1 tatlı kaşığı saf doğal bal ve 1 çay kaşığı çörekotu tohumunun karıştırılıp, sabahları aç karnına uygulanabilir. (Ortalama 20 veya 30 gün).
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yenir? '' yazımızda ilginizi çekebilir.

Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yenir?

Tulum peyniri
Erzincan Tulum Peyniri Nasil Yenir?

Her yörenin kendine ait bir damak tadı olduğu gibi yeme kültürü de değişmektedir. Tadı ve faydalarıyla peynir çeşitleri arasında farklı bir yere sahip olan Erzincan tulum peyniri yörenin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştirilen koyunların sütünden elde edilir.

Erzincan tulum peynirinin de kendine has tadı vardır. Yapımında kullanılan süt, maya ve tuzun farkından lezzeti hemen anlaşılmaktadır.
Tulum peynirini kahvaltılarda afiyetle yiyeceğimiz gibi farklı tariflerle de lezzetler katabilirsiniz. En çok sabah kahvaltısı ikramı olarak sevilir. Tulum peyniri yanında ilave olarak lavaş ekmeği, tandır ekmeği veya simit iyi gidecektir. Tulum peynirini kullanarak harika tatlar da ortaya çıkarabilirsiniz?
 Erzincan Tulum Peynirini ekmek, poğaça, pide, börek gibi hamur işlerine tadabilirsiniz. Yanında hazırlayacağınız salatayla keyifle tüketebilirsiniz. Tulum peyniri ile daha fazla ne yapılır diyorsanız; listemiz size iyi fikir verecektir.
Gözleme
Tuzlu Kek
Salata
Domates Ezmesi
Çiğ Börek
Kurabiye
Krep
Ekmek
Paçanca böreği
Erişte
Su böreği

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Saklanır?  '' yazımızda ilginizi çekebilir.


Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Saklanır?

Erzin peyniri
Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Saklanır?



Erzincan tulum peyniri parlak görünüme sahip, katı ve tam yağlı olarak ülkemizde çok sevilen peynirleri arasında yer almaktadır. Peki bu peynir nasıl saklanır tazeliğini nasıl korunur?

Özellikle hava sıcaklıkları artmasıyla yiyecek ve içeceklerin bozulmasından şikayet ettiğimizden en dayanıklı ürünlerimizden olan tulum peynirimizi de uygun koşullarda saklamamız gerekiyor. Bunun için güneş ışığından uzak buzdolabında +2 /4 C de saklayabiliriz. Tulum peynirini ısı değişimine maruz bıraktığınız takdirde küflenmelerle karşı karşıya gelebilirsiniz. Buzdolabın olmadığı yerlerde de serin oda sıcaklığında da muhafaza edebilirsiniz.

Tulum peyniri kalsiyum ve protein açısından A,B,D,E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Aldığınız peynirin öncelikle son kullanma tarihe dikkat etmelisiniz. Eğer uzun zaman tüketemeyeğiniz ürün olarak kalacaksa son kullanma tarihi yakın ürünleri tercih etmemelisiniz.

Üzeri delinmiş, yırtılmış ambalajlı veya sonradan tahribatlar yaparak bu hale getirdiğimiz ürün olursa tadı bozulmuş olabilir ya da bozulmaya başlayabilir. Mutlaka saklama kabında olmalı ,nemini kaybetmemeli, aroma ve lezzeti azalmamalıdır. Tulum peyniri saklama kabında rahatlıkla saklayabileceğimiz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olduğundan derin dondurucuda saklamayı önermiyoruz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca '' Erzincan Tulum Peyniri Neyden Yapılır? '' yazımızda ilginizi çekebilir.


Erzincan Tulum Peyniri Neyden Yapılır?

tulum peyniri
Erzincan Tulum Peyniri


Erzincan tulum peynirinin kendine özgü unsurunun olmasının iki tane sebebi vardır. Süt ve mayanın çok farklı bir şekilde hazırlanmış olmadır.

Tabi ki sadece Erzincan tulum peynirinin farklı yapılışı değil her yörenin peynirlerinin kendine has bir tadı vardır. Sütün kalitesi hayvanın beslenme şekli yörenin coğrafi konumu gibi koşullar etkilemektedir.

Erzincan tulum peyniri Erzincan dışında Tunceli, Elazığ, Bingöl de birbirine benzeyen coğrafyada da yetişen hayvanların sütünden de elde edilir. Buralardaki koyun ve keçiler çok çeşitli bitkiler yedikleri için sütü daha yağlı olur. Bu peynir sütün çiğ halinden üretilir ve tadı lezzetli olur.

Tulum peynirinin yapımında doğal maya kullanılmaktadır. Buda peynirin lezzetini arttırıp sağlıklı hale getirmektedir. Erzincan tulum peyniri yapımı sonrasında deri tulum içerisine basılarak peynire has kokusunu ve aromasını vermektedir. Bu deri tulum peynirin istenilen kıvamına gelmesi sürecinde en uygun şartları bize sunar.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Saklanır? '' yazımızda ilginizi çekebilir.